• Radno vrijeme: 13h - 21h
    Subota: po zakazanom terminu
  • City Kvart L3-9
    Podgorica, Crna Gora

Akupunktura

Akupunktura: Drevna Terapija za Moderno Doba


U današnjem svijetu gdje medicina i terapije često koriste najnoviju tehnologiju i farmaceutsku industriju, postoji drevna metoda koja je zadržala svoju popularnost i relevanciju - akupunktura. Ova drevna kineska terapija, koja se bazira na umetanju tankih igala u određene tačke na tijelu zbog regulacije energetskog toka, ima bogatu istoriju i mnoge prednosti.

Dr Dušan Nenezić mr.sci, fizijatar, prvi uvodi liječenje akupunkturom u Crnu Goru 2005. godine - u saradnji sa Evropskim Centrom za mir i razvoj. Uviđajući njene benefite: skraćivanje dužine liječenja, povećanje efikasnosti liječenja, stabilni rezultati liječenja i oporavka, akupnktura u našoj ustanovi postaje neizostavna metoda u liječenju svih problema sa kičmom i zglobovima, glavobolja, migrena, kao i u slučajevima pripreme za vantjelesnu oplodnju, poboljšanje cirkulacije, poboljšanje varenja , alergijskih sindroma - polenske kijavice.

Ogromno iskustvo u primjeni akupunture, u zadnje dvije decenije rada, broji preko 100 000 odrađenih tretmana, postale su veoma značajna iskustvena baza za metodološku nadogranju i za primjenu novih metoda liječenja PIT / PROLO /PRP, Cellular matrih, infiltracije kolagena, hijaluron, Terapija botoksom.

 

Nastanak akupunkture:

 

Akupunktura datira unazad stotinama godina, sve do drevne Kine. Nastala je kao dio tradicionalne kineske medicine (TKM) koja temelji svoj pristup na ravnoteži "qi" ili "chi", što se prevodi kao životna energija. Prema kineskoj filozofiji, kada "qi" slobodno teče kroz tijelo, osoba je zdrava, dok se poremećaji u protoku "qi" povezuju sa bolešću i nelagodom. Akupunktura je razvijena kako bi se pomoglo uravnoteženju ovog energetskog toka i time očuvala harmonija u tijelu.

 

Prednosti akupunkture:

 

1. Ublažavanje bola: Jedan od najpoznatijih i najčešće primjenjivanih razloga akupunkture je smanjenje bola. Akupunktura može biti učinkovita u liječenju hroničnih i akutnih bolova, uključujući bolove u leđima, migrene, artritis i bolove u mišićima.

2. Stres i anksioznost: Akupunktura se često koristi za smanjenje stresa i anksioznosti. Igle postavljene na određenim tačkama tijela mogu postaći oslobađanje endorfina, prirodnih hemikalija za smanjenje stresa i bolova.

3. Poboljšanje kvaliteta sna: Osobe koje pate od nesanice ili drugih poremećaja spavanja mogu pronaći olakšanje putem akupunkture. Ova terapija može pomoći u uspostavljanju ravnoteže i poboljšanju sna.

4. Poboljšana cirkulacija: Akupunktura može poboljšati cirkulaciju krvi i limfe, što pomaže tijelu da se riješi toksina i hranjivih materija.

5. Jačanje imunološkog sastava: Redovna terapija akupunkturom može poboljšati imunološki sastav, pomažući tijelu da se bolje bori protiv infekcija i bolesti.

 

Ciljevi akupunkture:

 

1. Obnova ravnoteže: Glavni cilj akupunkture je uspostaviti ravnotežu "qi" u tijelu. Kroz postavljanje igala na određene tačke, terapeuti pomažu tijelu da regeneriše svoje funkcije.

2. Smanjenje simptoma: Akupunktura se koristi za smanjenje različitih simptoma, uključujući bol, upalu, mučninu i probavne probleme. Cilj je poboljšati kvalitet života pacijenta.

3. Prevencija bolesti: Akupunktura može pomoći u prevenciji bolesti i održavanju opšteg zdravlja i dobrobiti.

4. Podrška prirodnim procesima: Ova terapija podstiče tijelo da iskoristi svoje prirodne sposobnosti za ozdravljenje i samoobnovu.

Akupunktura je drevna terapija koja i dalje ima mnoge prednosti i efikasnost za moderno društvo. Bez obzira jeste li u potrazi za olakšanjem od bola, želite li smanjiti stres i anksioznost ili ipak težite poboljšati svoje opšte zdravlje, akupunktura može biti idealna opcija za vas. Važno je prvenstveno se konsultovati sa licenciranim akupunkturistom kako bi se osiguralo sigurno i učinkovito rješenje.