• Radno vrijeme: 13h - 21h
    Subota: po zakazanom terminu
  • City Kvart L3-9
    Podgorica, Crna Gora

Magnetoterapija

Magnetoterapija

 

Magnetoterapija je terapijska metoda u oblasti fizikalne medicine koja koristi magnetna polja zbogtretiranja različitih medicinskih stanja. Ova terapija se oslanja na primjenu statičkih ili promjenljivih magnetnih polja koja utiču na ćelije i tkiva tijela. Magnetoterapija se smatra neinvazivnom i bezbolnom terapijskom opcijom i koristi se za različite svrhe, uključujući olakšavanje bolova, ubrzanje procesa ozdravljenja i smanjenje upale.

 

Koji su efekti primjene magnetoterapije?

 

1. Poboljšava cirkulaciju krvi: Magnetoterapija pomaže u širenju krvnih sudova, poboljšava protok krvi i olakšava isporuku kiseonika i hranljivih materija do ćelija.

2. Smanjuje upalu: Magnetoterapija može smanjiti upalne procese u tkivima. Magnetna polja utiču na smanjenje koncentracije zapaljenskih molekula i pomažu u smanjenju otoka i bola.

3. Povećava produkciju lolagena: Terapija takođe stimuliše ćelije koje proizvode kolagen, važan protein za strukturu i elastičnost vezivnih tkiva, što je veoma posebno za tretiranje povreda tetiva i ligamenata.

4. Povećava nivo energije: Magnetna polja mogu povećati energetske nivoe u tkivima i ćelijama, a to ujedno dovodi i do poboljšanja ukupnog stanja organizma kao i u smanjenju umora.

5. Blokira bolne signale: Magnetoterapija može blokirati prenos bolnih signala nervima, odnosno dovodi do smanjenja osjećaja bola i nelagodnosti.

Koje su indikacije magnetoterapije?

- Hronični bolovi

- Sportske povrede

- Osteoartritis

- Povrede tetiva i ligamenata

- Upalni procesi

- Povrede i frakture kostiju

- Poremećaji cirkulacije

- Smanjenje otoka

- Poremećaji spavanja

- Nervne bolesti

Kao i ostale metode fizikalne terapije, tako i magnetoterapija zahtjeva individualnu procjenu i prilagodljivost tretmana specifičnim potrebama svakog pacijenta.

 

Koje su nuspojave magnetoterapije?

 

Magnetoterapija se generalno smatra sigurnom terapijskom opcijom, pa su nuspojave veoma rijetke i obično blage. Međutim, kao i kod bilo koje druge terapije, postoji nekoliko potencijalnih nuspojava koje pacijenti trebaju imati na umu. Nuspojave magnetoterapije mogu uključivati:

1. Privremeno pogoršanje simptoma:

2. Blagi osjećaj toplote

3. Crvenilo i blaga iritacija kože

4. Neželjeni efekti na elektronske uređaje

5. Kontraindikacije

Prije početka terapije doktori pažljivo posmatraju stanje pacijenta kako bi prilagodili parametre tretmana, osigurali bezbjednost a ujedno i izbjegli nuspojave.