• Radno vrijeme: 13h - 21h
    Subota: po zakazanom terminu
  • City Kvart L3-9
    Podgorica, Crna Gora

Kiropraktika

Istorija kiropraktike


Nastanak kiropraktike povezan je sa američkim doktorom i osnivačem kiropraktičke medicine, dr. Danijelom Dejvidom Palmerom, u Sjedinjenim Američkim Državama krajem 19. veka. Njegova priča o otkriću kiropraktike počinje 18. septembra 1895. godine u Devenportu. Tog sudbonosnog dana, dr. Palmer je radio u svojoj ordinaciji u Devenportu.

Primjetio je izbočinu na leđima svog pacijenta po imenu Harvey Lillard, koji je bio gluv. Lillard mu je ispričao da je postao gluv prije 17 godina nakon što su mu leđa "pukla" u nesreći u kojoj je kliznuo i udario glavom.

Dr Palmer je odlučio da sprovede nekonvencionalan eksperiment i pritisnuo je izbočinu na Lillardovim leđima. Nakon što je izveo ovu manipulaciju, Harvey Lillard je iznenada počeo da čuje zvukove koji su ga izbjegavali godinama. Taj trenutak označio je početak kiropraktičke medicine.

Principi kiropraktike: Nakon tog događaja, dr Palmer je dublje istražio svoje novo otkriće i razvio principe kiropraktike. Osnovna ideja kiropraktike temelji se na vjerovanju da je kičma centralni stub zdravlja i da poremećaji u kičmi i nervnom sistemu mogu izazvati različite zdravstvene probleme.

Dr Palmer je vjerovao da su "subluksacije", male odstupnice ili dislokacije pršljenova, glavni uzrok problema u nervnom sistemu i tijelu uopšte. Zbog toga je razvio tehniku "kiropraktičkih prilagođavanja" kako bi korigovao ove subluksacije i ponovo uspostavio ravnotežu u tijelu.

 

Kiropraktika: Umjetnost održavanja zdravog kičmenog stuba

 

Kiropraktika, često nazivana i kiropraktička medicina, predstavlja alternativni pristup zdravstvenoj medicini usmjeren na dijagnozu, liječenje i prevenciju poremećaja mišićno-koštanog sastava, posebno onih povezanih sa kičmom. Ova grana medicine temelji se na uvjerenju da dobro funkcionisanje kičme i nervnog sastava igra ključnu ulogu u očuvanju opšteg zdravlja.

 

Metode kiropraktike:

 

Kiropraktičari se koriste različitim tehnikama kako bi se posvetili zdravlju kičme i tijela. Najpoznatija tehnika je "kiropraktičko prilagođavanje", gdje kiropraktičar koristi precizne manipulacije kičme kako bi poboljšao njen položaj i funkciju. Ova metoda ima za cilj smanjenje bola, poboljšanje pokretljivosti i povećanje opšte funkcionalnosti tijela.

 

Prednosti Kiropraktike:

 

1. Ublažavanje bola: Kiropraktika je posebno efikasna u smanjenju bola u leđima, vratu i glavi. Pacijenti koji pate od hroničnih ili akutnih bolova često pronalaze olakšanje nakon tretmana.

2. Poboljšanje pokretljivosti: Kroz prilagođavanje kičme, kiropraktičari pomažu povećanju pokretljivosti zglobova i mišića, što je korisno za sportske performanse i svakodnevne aktivnosti.

3. Prevencija povreda: Redovne posjete kiropraktičaru mogu pomoći u prevenciji povreda i održavanju zdravlja kičme.

4. Upravljanje stresom: Kiropraktika može pomoći u smanjenju stresa jer pravilno držanje kičme može poboljšati funkciju nervnog sastava i opuštanje tijela.

5. Poboljšanje opšteg zdravlja: Kiropraktičari se ne bave samo kičmom. Oni pomažu u holističkom pristupu zdravlju, pa se kroz prilagođavanje kičme može poboljšati cjelokupno tjelesno i mentalno zdravlje.

 

Uloga kiropraktike u modernom zdravstvenom sistemu:

 

Kiropraktika je postala sve više prisutna u modernom zdravstvenom sistemu. Kiropraktičari često rade u saradnji sa drugim zdravstvenim profesionalcima kako bi osigurali potpun pristup zdravlju pacijenta. Ova holistička terapija sve više dobija priznanje i podršku u medicinskoj zajednici.

Kiropraktika je terapija koja nudi mnoge prednosti i pristup zdravlju izvan tradicionalnog medicinskog modela. Kroz prilagođavanje kičme i holistički pristup zdravlju, kiropraktičari pomažu pacijentima da postignu i održe optimalno zdravlje. Kroz njihov rad, kiropraktika ostaje relevantna i dobra opcija za sve one koji traže bolje zdravlje i dobrobit.

 

Kiropraktika i fizioterapija

 

Kiropraktika i fizioterapija su dvije blisko povezane discipline u zdravstvenoj medicini koje se često koriste zajedno kako bi se postigao optimalan oporavak i rehabilitacija pacijenata. Kako kiropraktika usmjerava svoj pristup na dijagnozu i liječenje poremećaja kičme i mišićno-koštanog sastava, a fizioterapija se bavi poboljšanjem funkcionalnosti i pokretljivosti tijela, njihova integracija može pružiti holistički pristup liječenju.

 

Kiropraktika u fizioterapeutskom planu liječenja:

 

Dijagnoza i procjena: Kiropraktičari su obučeni za procjenu i dijagnozu problema u mišićno-koštanom sastavu, posebno u vezi sa kičmom. Kroz fizički pregled, ocjenu položaja kičme i testiranje pokretljivosti, oni mogu odrediti određene poremećaje i disfunkcije. Korekcija kičme: Kiropraktičari primjenjuju kiropraktičke metode, koje uključuju precizne manipulacije kičme i zglobova kako bi poboljšali njihovu funkciju. Ovo može pomoći u smanjenju bola, poboljšanju položaja kičme i opuštanju mišića.

Planiranje i praćenje: Nakon što je dijagnoza postavljena i kiropraktičke metode izvršene, kiropraktičari sarađuju sa fizioterapeutima kako bi razvili individualan plan liječenja. Ovaj plan uključuje terapijske vježbe, istezanje, jačanje mišića i druge fizioterapeutske tehnike.

Komplementarni tretmani: Kiropraktičari i fizioterapeuti često koriste komplementarne tretmane kako bi poboljšali oporavak pacijenata. To može uključivati primjenu topline, hladnoće, masažu, električnu stimulaciju mišića i druge terapeutske tehnike.

 

Prednosti saradnje kiropraktike i fizioterapije:

 

1. Ciljana i potpuna zdrastvena njega: Kombovajući kiropraktičke metode sa fizioterapijom, pacijenti dobijaju cjelovitu i ciljanu njegu koja se ne bavi samo simptomima, već i uzrocima problema u mišićno-koštanom sastavu.

2. Brži oporavak: Saradnja ove dviju disciplina često je rezultirana bržim oporavkom jer se problemi obrađuju na više načina.

3. Prevencija od ponovnih poremećaja: Kroz terapeutske vježbe i edukaciju o pravilnom položaju tijela, pacijenti uče kako spriječiti ponovne poremećaje i povratne probleme.

4. Individualni pristup: Svaki pacijent ima jedinstvene potrebe, stoga integracija kiropraktike i fizioterapije omogućava prilagođavanje tretmana prema individualnim potrebama i ciljevima.

Kiropraktika i fizioterapija zajedno nude holistički i sveobuhvatan pristup zdravstvenoj njezi. Uspostavljajući dijagnozu, probleme kičme, terapeutske vježbe i komplementarne terapije, pacijenti imaju priliku ubrzati svoj oporavak, poboljšati funkcionalnost tijela i smanjiti bol. Važno je napomenuti da svaki tretman treba biti individualan i sprovoditi ga pod nadzorom stručnih lica, kako bi se postigao najbolji mogući efekat za pacijenta.