• Radno vrijeme: 13h - 21h
  Subota: po zakazanom terminu
 • City Kvart L3-9
  Podgorica, Crna Gora

PIT/PROLO

Perineuralna injekciona tehnika – Prolo-PIT


Perineuralna injekciona tehnika, često nazvana i Prolo-PIT (Perineural Injection Treatment), je relativno nova i inovativna metoda u svijetu medicine i terapije bola. Ova tehnika se koristi za tretiranje bolova i funkcionalnih problema povezanih sa nervima i njihovim okolinama.

 

Šta je perineuralna injekciona tehnika (Prolo-PIT)?

 

Perineuralna injekciona tehnika (Prolo-PIT) je terapijski postupak u kojem se primjenjuju injekcije direktno oko perifernih nerava. Cilj ove tehnike je ublažavanje boli i poboljšanje funkcije nerva i tkiva koji ih okružuju. Naziv "perineuralna" dolazi od činjenice da se injekcije primjenjuju u neposrednoj blizini perifernih nerava.

 

Kako se izvodi Prolo-PIT?

 

Prolo-PIT postupak uključuje precizno usmjeravanje igle prema određenom nervu koji uzrokuje bol ili disfunkciju. Nakon što je igla pravilno pozicionirana, injicira se rješenje koje može uključivati različite komponente, kao što su anestetici, kortikosteroidi, vitamini, aminokiseline ili druge supstance koje su odabrane prema specifičnim potrebama pacijenta.

Zavisno od cilja tretmana, Prolo-PIT se može primijeniti na različite načine i to zbog:

1. Ublažavanja bolova: Za pacijente koji pate od hroničnih bolova uzrokovanih oštećenjem ili kompresijom perifernih nerava, Prolo-PIT može pružiti olakšanje ublažavanjem upale i smanjenjem stresa na nervima.

2. Regeneracije tkiva: Osim ublažavanja boli, Prolo-PIT može podstaći regeneraciju okolnih tkiva. Ovo je posebno korisno kod sportskih povreda, degenerativnih stanja i povrede vezivnog tkiva.

3. Poboljšanja funkcije nerava: Za pacijente sa disfunkcijom nerava, Prolo-PIT može pomoći u obnavljanju normalne funkcije i smanjenju neuroloških simptoma.

 

Prednosti i potencijalni rizici:

 

Prednosti Prolo-PIT-a uključuju ciljano tretiranje izvora bolova, te brzo olakšanje simptoma i minimalno invazivni pristup. Međutim, kao i kod svakog medicinskog postupka, postoje i određeni rizici i potencijalne nuspojave, uključujući infekciju, krvarenje, ili alergijske reakcije na injekcijske supstance. Važno je napomenuti da Prolo-PIT treba izvoditi iskusni i obučeni medicinski profesionalci koji su upoznati sa anatomijom i tehnikama ovog postupka kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost tretmana. Prolo-PIT je još uvijek relativno nova tehnika, pa se njena učinkovitost i sigurnost kontinuirano istražuju. Pacijenti koji razmišljaju o ovom tretmanu trebali bi se konsultovati sa kvalifikovanim doktorima kako bi dobili detaljne informacije i procjenu da li je ova metoda prikladna za njihove potrebe.

Indikacije za Prolo-PIT:


Prolo-PIT se može primijeniti u različitim medicinskim situacijama, uključujući:

 • Sportske povrede
 • Osteoartritis
 • Neuralgije (nervni bolovi)
 • Sindrom karpalnog tunela
 • Teniski i golferski lakat
 • Povrede mišića, ligamenata i tetiva