• Radno vrijeme: 13h - 21h
    Subota: po zakazanom terminu
  • City Kvart L3-9
    Podgorica, Crna Gora

Ortopedska rehabilitacija

Ortopedska rehabilitacija


Ortopedska rehabilitacija i fizikalna medicina su multidisciplinarne oblasti koje uključuju saradnju fizioterapeuta, ortopeda, kiropraktičara i drugih stručnjaka. Cilj im je poboljšati funkcionalnost pacijenata, smanjiti bol i unaprijediti kvalitet njihovog života, naročito kad su u pitanju problemi sa mišićno-koštanom strukturom i funkcionalnošću.

Fizikalna terapija ima ključnu ulogu u ortopediji i pruža pacijentima mnoge prednosti tokom procesa oporavka nakon povreda, operacija ili drugih problema sa mišićno-koštanom strukturom.

Fizioterapeuti primjenjuju različite tehnike, uključujući masažu, terapiju toplotom ili hladnoćom, elektroterapiju i akupunkturu kako bi ublažili bol u zahvaćenom području. Ovo je posebno važno za pacijente koji trpe od hroničnih ili akutnih bolova nakon povrede ili operacije.

Takođe rade na obnovi i unapređenju pokretljivosti oštećenih zglobova i mišića. To je od ključnog značaja za povratak normalnim funkcijama i spriječavanju komplikacija poput kontrakcija ili ograničenog opsega pokreta. S obzirom na to da slabost mišića može povećati rizik od povreda i otežati proces oporavka fizioterapeuti razvijaju personalne programe vježbi kako bi ojačali mišiće oko zahvaćenog područja i poboljšali stabilnost. Jedan od čestih problema jeste i ravnoteža, posebno kod starijih osoba te se sa njima najčešće radi na unapređenju ravnoteže kako bi se smanjio rizik od padova i povreda.

Fizikalna terapija u ortopediji predstavlja holistički pristup liječenju koji može ublažiti bol, poboljšati funkcionalnost i pomoći pacijentima da se vrate normalnom životu nakon povrede, operacije ili drugih problema sa mišićno-koštanom strukturom.

 

Najčešće metode fizikalne terapije u ortopediji

 

U ortopediji se koriste različite metode fizikalne terapije kako bi se poboljšala funkcionalnost pacijenata, smanjila bol, i olakšao proces oporavka. One uključuju sljedeće metode:

Terapija vježbanjem: Ova metoda uključuje niz terapeutskih vježbi koje se prilagođavaju individualnim potrebama pacijenta. Fizioterapeuti rade na jačanju mišića oko zahvaćenog područja, poboljšanju pokretljivosti zglobova i obnovi normalnih obrtnih pokreta. Ove vježbe su ključne za oporavak nakon povreda ili operacija.

Topla i hladna terapija: Topla terapija se koristi za opuštanje mišića, poboljšanje cirkulacije krvi i smanjenje bola. Hladna terapija, sa druge strane, pomaže u smanjenju otoka i upale. Ove metode često se primjenjuju u kombinaciji, zavisno od potreba pacijenta.

Masaža: Masaža se koristi za opuštanje mišića, poboljšanje cirkulacije krvi, smanjenje napetosti i olakšavanje bola. Masaža takođe može pomoći u smanjenju ožiljaka nakon operacija.

Elektroterapija: Elektroterapija uključuje primjenu električnih impulsa na zahvaćeno područje kako bi se poboljšala mišićna kontrakcija, smanjila bol i podstalla cirkulacija krvi. TENS (Transkutana električna nervna stimulacija) je jedan od uobičajenih oblika elektroterapije.

Akupunktura: Akupunktura je tehnika koja uključuje ubadanje tankih igala u određene tačke na tijelu radi smanjenja bola i poboljšanja funkcionalnosti. Iako nije tako često korišćena kao druge metode, mnogi pacijenti pronalaze olakšanje uz pomoć akupunkture.

Hydroterapija: Ova metoda uključuje terapiju vodom, često u bazenu. Hydroterapija omogućava pacijentima da izvode vježbe i terapiju u vodi, što smanjuje opterećenje na zglobovima i olakšava pokrete.

Ultrazvučna terapija: Ova terapija koristi visokofrekventne zvučne talase kako bi se poboljšala cirkulacija i opuštanje mišića. Ultrazvučna terapija takođe pomaže u smanjenju ožiljaka.

Važno je napomenuti da terapijski plan u ortopediji obično uključuje kombinaciju ovih metoda kako bi se postigli najbolji rezultati za svakog pacijenta.